Înlocuirea anvelopelor: 5 semne că trebuie să pui cauciucuri noi. All-season sau de vară, care sunt mai bune în 2025?
Dacă nu știi când se face înlocuirea anvelopelor, există 5 semne care îți arată că trebuie să pui cauciucuri noi. Alegerea pneurilor potrivite este, însă, ceva mai complicată. Există multe variante de buget, sunt și anvelopele premiu, mai e și varianta cauciucurilor all-season. Dar, un detaliu înscris pe anvelope este extrem de important în 2025.
Înainte de la pleca la „cumpărături” de anvelope, uită-te în talonul mașinii și vezi ce dimensiuni sunt acceptate pe mașina ta. Conform legii, nu ai voie să echipezi vehiculul cu alte cauciucuri în afară de cele notate în certificatul de înmatriculare.
Odată ce știi dimensiunile, începe căutarea. Care sunt cele mai bune, la ce să te uiți și cum alegi cea mai bună anvelopă?
Cum alegi cea mai bună anvelopă în 2025
Sunt mai multe detalii notate pe anvelopă care, dacă știi să le descifrezi, poți stabili mult mai ușor care este cea mai bună anvelopă.
În primul rând, află care este DOT-ul. Acest cod îți spune când a fost fabricat cauciucul. Acesta e format dintr-o combinație de litere și cifre care indică țara de proveniență, producătorul, tipul de presă folosită, săptămâna și anul în care anvelopa a fost produsă.
În exemplul de mai jos, codul DOT J3J9 1001 indică următoarele:
- J3 – producătorul anvelopei (Matador Rubber SRO Slovacia);
- J9 – codul dimensiunii anvelopei (195/70R14);
- 1001 – săptămâna și anul fabricației (10 – săptămâna a zecea din anul 2001).
Fiecare producător de anvelope are un cod propriu unic de identificare. Iar notarea datei de fabricație este standardizată.
Specialiștii recomandă ca vechimea unei anvelope să nu fie mai mare de 5-6 ani. Ceea ce înseamnă că cea mai bună anvelopă în 2025 este cea care are un DOT cât mai apropiat de data achiziției. De exemplu: 0725 – iulie 2025.
Dar, ce anvelope ar trebui să alegi, de vară sau all-season?
All-season sau de vară, care sunt mai bune?
Anvelopele de vară sunt confecționate dintr-un cauciuc mai dur. Acestea asigură o aderență foarte bună atunci când asfaltul este cald. În schimb, când suprafața de rulare este rece, cauciucul devine rigid iar aderența se reduce.
Cauciucurile all-season, în schimb, pot fi folosite și vara și iarna. Acestea sunt o combinație între anvelopele de vară și cele de iarnă. Dar, specialiștii nu recomandă folosirea acestor cauciucuri.
„Anvelopele all-season sunt o variantă mai slabă decât cele de vară. Aderența nu e la fel de bună, sunt mai zgomotoase, se tocesc mai repede. Indicat e să îți montezi anvelope de vară din primăvară până în toamnă și iarna să ai cauciucuri de iarnă. Anvelopele all-season sunt, să zicem, o soluție de avarie”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.
Dar, principalul avantaj al cauciucurilor all-season este prețul. Acestea sunt mai ieftine decât anvelopele de vară și pot fi folosite inclusiv iarna, pe zăpadă. Dar numai dacă nu sunt prea uzate. Altfel, atât anvelopele de vară sau de iarnă, cât și cele all-season, devin extrem de periculoase și poți primi o amendă uriașă din cauza acestora.
Înlocuirea anvelopelor: 5 semne că trebuie să pui cauciucuri noi
Dacă nu știi când trebuie înlocuit anvelopele, ține cont de următoarele detalii.
Acestea sunt cele 5 semne care te anunță că trebuie să pui cauciucuri noi:
- Adâncimea striațiilor – acestea nu trebuie să scadă sub 1.5 mm. De asemenea, nu trebuie să treacă de indicatorul de uzură, ștanțat în interiorul tuturor anvelopelor;
- Fisuri în peretele lateral – acestea apar când anvelopa este veche sau a rulat o lungă perioadă cu presiune redusă;
- Gâlme – în anvelopă apar umflături, care se pot sparge în orice moment;
- Scăderea presiunii – când anvelopele pierd constant aer fără a avea o înțepătură, înseamnă că au un defect de fabricație;
- Patinează și scârțâie la viraje – anvelopele patinează în momentul frânării și tind să derapeze, iar la fiecare viraj, indiferent de viteză, acestea scârțâie.
Dacă sesizezi unul dintre aceste semne, trebuie neapărat să verifici anvelopele și, dacă e cazul, să le înlocuiești. De asemenea, recomandarea este ca o anvelopă să nu fie folosită mai mult de 10 ani.