2025: Este legal să pui pamblică pe capotă și să claxonezi dacă participi la o nuntă și circuli în coloană?
Unul dintre obiceiurile des întâlnite la români e să-și decoreze mașinile și să claxoneze cât mai mult când participă la o nuntă. Coloana poate fi formată din zeci de mașini, care au o pamblică pe capotă sau alt material textil. Alții mai lipesc flori, păpuși, crenguțe de brad sau chiar leduri pe mijlocul capotei. Dar, este legal să faci toate acestea sau să claxonezi atunci când participi la o nuntă?
Codul Rutier 2025 permite utilizarea claxonului numai în cazurile în care trebuie evitat un pericol imediat.
„Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației”, se arată în regulamentul de aplicare a OUG 195/2002.
Claxonul nu poate fi folosit în zonele de acțiune a indicatorului „Claxonarea interzisă”, cu excepția:
- autovehiculelor cu regim de circulație prioritară când se deplasează în acțiuni de intervenții sau în misiuni care au caracter de urgență;
- conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.
Această abatere poate fi sancționată, conform Codului Rutier, cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 405 și 607,5 lei.
2025: Este legal să claxonezi dacă participi la o nuntă și circuli în coloană?
Codul Rutier stabilește care sunt regulile ce trebuie respectate de un cortegiu funerar sau de o coloană militară. Însă nu prevede exact care sunt regulile în cazul unei coloane de nuntași.
„Persoanele care se deplasează pe drumul public formând un grup organizat, o coloană militară sau un cortegiu trebuie să circule în formație de cel mult trei șiruri, pe partea dreaptă a carosabilului, în sensul lor de mers, ocupând cel mult o bandă de circulație”, precizează Art. 168 din Codul Rutier.
De asemenea, legea nu prevede excepții în ceea ce privește claxonatul dacă participi la o nuntă sau la o înmormântare.
„Acesta e un obicei destul de împământenit al românilor. Să claxonezi când participi la o nuntă și circuli în coloană, conform legii, nu e legal. Dar, în general, poliția închide ochii în astfel de situații. Totuși, e bine să nu abuzezi, mai ales dacă e noapte, pentru a nu se încadra la tulburarea ordinii și liniștii publice”, a explicat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru, fost polițist în cadrul Ministerului de Interne.
În ceea ce privește decorarea mașinilor, este legală cât timp nu este obturată vizibilitatea șoferului. Totuși, e recomandat să nu fie montate leduri sau alte sisteme luminoase neomologate pe capotă. Aceasta ar putea duce la reținerea certificatului de înmatriculare și o amendă de peste 4.000 de lei.
Ai voie să depășești mașinile care se deplasează în coloană la nuntă?
Depășirea unei coloane de vehicule se poate face numai dacă sunt respectate toate regulile de circulație.
Mai exact, șoferii care vor să treacă în fața unui alai de nuntă, trebuie să respecte:
- indicatoarele și marcajele rutiere;
- limita de viteză;
- regulile de depășire stabilite prin lege.
De exemplu, dacă întâlnești o coloană formată din 5 mașini care circulă pe un drum cu o singură bandă pe sens, este legal să o depășești dacă:
- indicatoarele și marcajele rutiere o permit;
- din față nu se apropie alt vehicul și ai suficientă vizibilitate;
- alt conducător auto nu s-a angajat în efectuarea depășirii;
- nu depășești limita maximă de viteză.
Dacă, însă, coloana este în staționare la o intersecție sau la semafor, nu ai voie să intri în depășire. Doar coloanele aflate în deplasare pot fi depășite, cu respectarea regulilor de mai sus. Dacă respectiva coloană e oprită în drum, de asemenea, o poți depăși, dacă ai suficientă vizibilitate și respecți toate regulile de depășire.